Wat is echoscopie?

Welkom Bij In Zwang echografie

Bij ons kun je, met een verwijzing van je verloskundige of behandelend arts, de volgende medische echo’s laten maken; Vitaliteits-echo, Termijn-echo, 13 wekenecho, 20 weken-echo, bloedverlies, Groei-echo, Liggings-echo en Placenta-lokalisatie.

In 2006 zijn we gestart met In Zwang Echografie en hebben we al vele ouders een eerste blik op hun ongeboren kindje kunnen geven. Voor ons zijn persoonlijke aandacht, betrokkenheid en kwaliteit heel belangrijk. Het is dan ook niet voor niets dat al onze echo’s worden gemaakt door een hecht team van gediplomeerde echoscopisten met jarenlange ervaring.

Wij werken samen met de verloskundigen praktijken uit de regio Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis. We hebben afspraken met het LUMC en een overeenkomst met de Stichting Prenatale Screening Randstad-Midden. Hiermee voldoen we aan de landelijke richtlijnen en is professionele begeleiding gewaarborgd.

“Door onze persoonlijke aandacht en zorg is het mogelijk om aanstaande ouders een warm eerste contact met hun kindje te bieden zonder dat we hierbij de medische aspecten uit het oog verliezen”.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wat is echoscopie?

Echoscopie maakt gebruik van geluidsgolven, ook wel ultrageluid genoemd. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. De geluidsgolven worden weerkaatst door de inwendige organen en elektronisch omgezet tot een afbeelding. Zo kunnen we de organen en andere structuren van je kindje onderzoeken.

Tijdens het onderzoek zullen we je uitleg geven over de beelden die je ziet en aansluitend aan het onderzoek krijg je direct de resultaten meegedeeld. Ook krijg je een uitslag mee om aan degene die de zwangerschap begeleid te overhandigen. In geval van doorverwijzing of wanneer we een afwijking zien zullen we altijd contact opnemen met degene die de zwangerschap begeleidt.

Voor een medische echo maken we altijd gebruik van de 2D echotechniek, waardoor de beelden altijd zwart- wit zijn. Er is al jarenlang onderzoek naar de effecten van echografie op moeder en ongeboren kindje gedaan. Dit heeft tot op heden niet aan kunnen tonen dat er nadelige gevolgen voor moeder en/of ongeboren kindje zijn.

Hoe wordt een echo gemaakt?

Echoscopie kan op twee manieren gebeuren, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. Bij echo’s voor 10 weken geven we de voorkeur aan een inwendige echo. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Een uitwendige echoscopie

Bij een uitwendig echo-onderzoek lig je op een onderzoeksbank. Je kunt je kleren gewoon aanhouden en hoeft alleen je buik te ontbloten. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven smeert de echoscopiste eerst wat gel op de buik. Vervolgens beweegt zij de transducer over je buik en kijkt tegelijkertijd naar de beelden op het scherm. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Een inwendige echoscopie

De reden om bij een jonge zwangerschap te kiezen voor een inwendige echoscopie, is de beeldkwaliteit. Bij een inwendig onderzoek komt de transducer namelijk dichter bij de baarmoeder dan bij een uitwendig onderzoek waardoor de beelden duidelijker zijn. Bij een inwendig onderzoek lig je op de onderzoeksbank en wordt je verzocht om je van onderen uit te kleden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een speciale transducer, een staafvormig zendertje. Om dit zendertje wordt een hoesje geschoven waarna er wat gel op wordt aangebracht. De echoscopiste schuift het zendertje in de vagina. Deze blijft buiten de baarmoeder en kan de zwangerschap niet beschadigen. Het onderzoek is vrijwel nooit pijnlijk.

Ook als je last hebt van bloedverlies, kan een inwendig echo-onderzoek geen kwaad. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendig echo-onderzoek. Als dit ook voor jou geldt, bespreek dit dan voor het onderzoek met de echoscopiste.

Wil je een afspraak maken of meer informatie?